noradawa

noradawa

Sunday, November 10, 2013

Kodėl reikia sakyti Pranašui pasveikinimą?



الحمد لله رب العالمين والصلاة  والسلام على رسوله الأمين وبعد:

Įžymioj knygoj “Al Baith Al Chadith“, skyriuje kuriame aiškinama, kaip užrašomi chadisai, hafizas (žmogus mintinai mokantis Koraną) Ibn Katyr pasakė:
 "Priklauso visada aukštinti Allah تعالى  ir prašyti palaiminimo Jo pasiuntiniui (taika jam ir Allah تعالى  palaiminimas). Netgi jeigu šie žodžiai pasikartotų daug kartų, ir netinkama yra nuo jų pavargti, nes šiuose žodžiuose slypi didelis gėris. Ir priklauso šiuos žodžius -palaiminimą ir pasveikinimą - užrašyti pilnai, nepakeisti jų į simbolius. Nedera apsiriboti tik žodžiais „aleihi salam“(taika jam), o priklauso kruopščiai ir pilnai rašyti صلى الله عليه وسلم -„sallallahu aleihi va sallem“ (ir tegul palaimina jį Allah تعالى  ir pasveikina)."

إِنَّ ٱللَّهَ وَمَلَـٰٓٮِٕڪَتَهُ ۥ يُصَلُّونَ عَلَى ٱلنَّبِىِّۚ يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ صَلُّواْ عَلَيۡهِ وَسَلِّمُواْ تَسۡلِيمًا 


"Allah ir Jo angelai palaimina pranašą. Ir jūs, kurie įtikėjote, pasiųskite jam Salāh ir pasveikinkite jį su Taslym.” (Koranas, 33:56) 

                    *******************************


Atpildas už sakymą sallallahu aleihi va sallem - صلى الله عليه وسلم

Prašymas (dua), kad Allah palaima ir ramybė lydėtų Pranašą صلى الله عليه وسلم  yra vienas iš geriausių veiksmų, kuriais siekiame Allah تعالى  malonės ir vienas iš teisingų veiksmų. 

Allah تعالى  sako: “Iš tiesų Allah ir Jo angelai laimina Pranašą! O jūs, kurie įtikėjote! Laiminkite jį ir sveikinkite jį islamišku sveikinimu.” (Sura Al-Ahzab 33, aja 56). 

Taip pat Pranašas صلى الله عليه وسلم  yra pasakęs:

"Tas, kuris meldžia palaimos man vienąkart, Allah palaimins jį dešimt kartų.”


 Šis chadisas yra autentiškas ir galima jį rasti rinkiniuose: Muslim 408, Tirmidi 485, Nasa’i 1296, Abu Davūd 1530 ir Ahmad ibn Hanbal, Musnād, Antrame Tome 375psl.)




No comments:

Post a Comment