noradawa

noradawa

Sunday, November 10, 2013

Ar leistina valgyti stovint?






الحمد لله رب العالمين والصلاة  والسلام على رسوله الأمين وبعد:


Šeichas Muchammed Nasir Ud-Dyn Al Albani رحمه الله:

''Nėra jokio įrodymo draudžiančio valgyti stovint. Yra tik įrodymas draudžiantis gerti stovint. Egzistuoja perdavimas, kad Anas bin Malik sakė, kad Pranašas صلى الله عليه وسلم uždraudė gerti stovint. Kažkas jo paklausė:” ‘O ką  tu gali pasakyti dėl valgymo stovint?’ Anas atsakė: ‘Tai dar blogiau’. “

Pasak Al Albani رحمه الله yra labai svarbu, kad mes sektume Pranašo صلى الله عليه وسلم  bendražygiais, nes nėra nieko sunnoje ar Korane, kas prieštarautų šiam perdavimui.

Koks skirtumas tarp valgymo stovomis ir einant?

Valgymas einant yra leistinas dėl aiškių įrodymų, kadangi jie valgydavo eidami Pranašo صلى الله عليه وسلم laikais.
Dėl valgymo stovint nėra jokio teksto iš Pranašo صلى الله عليه وسلم, nei neigiamo ar draudžiančio, nei teigiamo ar rekomenduojančio. Mes turime tiktai šį Anas bin Malik autentišką perdavimą ir elgiamės remdamiesi juo. 
Kitas dalykas, susijęs su šiuo reikalu, kurį kai kas iš jūsų jau tikriausiai pastebėjot yra, kad valgymas stovomis patapo mada šiais laikais netikinčiųjų tarpe. Netgi jeigu ir yra kėdės, jie valgo stovomis ir nesėda iš išdidumo. Remiantis tuo, prieš tai minėtas įrodymas (perdavimas iš Anas bin Malik) tik sustiprėja. 
Dėl to, aš (Al Albani) teigiu: “Kad mes elgiamės pagal Anas perdavimą (t.y. nevalgome stovėdami), nes Anas žino tai, ko mes nežinome, ir dėl to, kad netikintieji ir musulmonai, kurie imituoja juos, valgo stovėdami. Todėl mes turėtume skirtis nuo ju.”



Autorius Šeichas Muhammad Nasir Ud-Deen Al Albani رحمه الله

No comments:

Post a Comment