noradawa

noradawa

Tuesday, October 15, 2013

Išsamus Širko Paaiškinimas



الحمد لله رب العالمين والصلاة  والسلام على رسوله الأمين وبعد:



Šeichas Sālih Ibn Fauzān al-Fauzān pasakė:

Širk yra priskirti sąjungininką (bendrininką, arab. šiaryk) Allach’ui jo Rububyjoje (Viešpatavime), Jo Uliūhyjoje (Dievybėje, Garbinime). Dažniausiai prilyginimas (išrāk) būna uliūhyjoje, nes šaukiamasi kažko kito nei Allah تعالى  arba priskiriami kitam nei Allah تعالى  įvairūs garbinimo veiksmai, tokie  kaip : aukojimas, priesaika, baimė, viltis, meilė ir t.t. 

Širk'as yra didžiausia nuodėmė, nes:

1. Tai sulyginimas kūrinio su Kūrėju uliūhyjoje. Jei kas nors sieja Allah تعالى  su kažkuo, tai tokiu būdu jis prilygina tai Allach’ui. Tai yra didžiausia neteisybė, nes Allah تعالى  sako: 

إِنَّ ٱلشِّرۡكَ لَظُلۡمٌ عَظِيمٌ۬ 

Iš tiesų širk yra didžiausia neteisybė.” (Sura Lukmān, aja 13).

Neteisybė yra išskirti garbinimui kažką iš Jo vietos. Bet kas garbinantis kažką kitą nei Allah, atlieka šį veiksmą netinkamai (t.y. ne ten ir ne taip kaip turi būti atliekama) ir skiria jį ne tam, kas jo vertas. Ir tai yra didelė neteisybė.

2. Allah تعالى  informavo mus, kad Jis neatleis tam, kuris neatlieka atgailos dėl širk:

إِنَّ ٱللَّهَ لَا يَغۡفِرُ أَن يُشۡرَكَ بِهِۦ وَيَغۡفِرُ مَا دُونَ ذَٲلِكَ لِمَن يَشَآءُ‌ۚ وَمَن يُشۡرِكۡ بِٱللَّهِ فَقَدِ ٱفۡتَرَىٰٓ إِثۡمًا عَظِيمًا 

 “Iš tiesų Allah neatleidžia jeigu Jam priskiriami lygiaverčiai (širk veiksmas), bet Jis atleidžia visa kita nei tai  kam panorėjęs.” (Sura an-Nisā, aja 48)

3. Allah تعالى  informavo mus, kad padarė Rojų neteisėtu asmeniui atliekančiajam širką. Tokio žmogaus galutinė stotelė yra Pragaro ugnis. Visagalis Allah sako:

مَن يُشۡرِكۡ بِٱللَّهِ فَقَدۡ حَرَّمَ ٱللَّهُ عَلَيۡهِ ٱلۡجَنَّةَ وَمَأۡوَٮٰهُ ٱلنَّارُ‌ۖ وَمَا لِلظَّـٰلِمِينَ مِنۡ أَنصَارٍ۬ 

 “Iš tiesų, tas kas priskiria lygiaverčius Allach’ui, tam Jis uždraudė Rojų, jų amžinoji būveinė bus Žarijose. Ir neturės nusižengusieji pagalbininkų.” (Sura Mā’idah (Stalas), aja 72)

4. Širk'as anuliuoja visus gerus darbus. Kilnusis Allah pasakė: 

وَلَوۡ أَشۡرَكُواْ لَحَبِطَ عَنۡهُم مَّا كَانُواْ يَعۡمَلُونَ 

“Jei jie asocijuoja Allah su kažkuo, tai visi geri jų darbai yra anuliuojami.” (Sura An’ām, aja 88).

 Taip pat Aukščiausiasis Allah pasakė:

وَلَقَدۡ أُوحِىَ إِلَيۡكَ وَإِلَى ٱلَّذِينَ مِن قَبۡلِكَ لَٮِٕنۡ أَشۡرَكۡتَ لَيَحۡبَطَنَّ عَمَلُكَ وَلَتَكُونَنَّ مِنَ ٱلۡخَـٰسِرِينَ 

 “Jau buvo apreikšta tau ir tiems, kurie gyveno prieš tave: Jeigu tu priskirsi lygiaverčius bendrininkus Jam, tai beverčiais taps tavo darbai, ir tu tapsi nevykeliu-pralaimėjusiu.”(Sura Zumar, aja 65).

5. Mušrik (atliekančiojo širk) kraujas ir turtai yra neteisėti, nes Aukščiausiasis Allah pasakė: 

فَٱقۡتُلُواْ ٱلۡمُشۡرِكِينَ حَيۡثُ وَجَدتُّمُوهُمۡ وَخُذُوهُمۡ وَٱحۡصُرُوهُمۡ وَٱقۡعُدُواْ لَهُمۡ ڪُلَّ مَرۡصَدٍ۬‌ۚ فَإِن تَابُواْ وَأَقَامُواْ ٱلصَّلَوٰةَ وَءَاتَوُاْ ٱلزَّڪَوٰةَ فَخَلُّواْ سَبِيلَهُمۡ‌ۚ إِنَّ ٱللَّهَ غَفُورٌ۬ رَّحِيمٌ۬

“Tada kai šventasis mėnuo pasibaigs, žudykite daugiadievius kur juos besutiktumėte, suimkite juos į nelaisvę, apsupkite juos ir statykite pasalas prieš juos kiekvienoje slaptoje vietoje. Tačiau jei jie atgailaus (nuo širko) ir įtvirtins maldas, mokės neturtingiems pašalpą (zakāt), tuomet palikite juos ramybėje. Ir Allah yra Visa-Atleidžiantis, Pats Gailestingiausias .” (Sura Taubah, aja 5).

 Pranašas صلى الله عليه وسلم  pasakė: 

Man buvo įsakyta kariauti su žmogumi, kol jis pasakys: ‘Nėra nieko verto garbinti išskyrus Allah’. Todėl, jei jie taip pasako, tai jų kraujas ir turtai yra man uždrausti, išskyrus tai, kas priklauso pagal teises.” (Muslim 1/51)

6. Širk yra trūkumas ir problema, kuriuos Allah تعالى paneigė esant Jame. Todėl bet kas asocijuodamas kažką su Allah تعالى neigia Jo tobulumą ir prieštarauja pridėdamas tas savybes, kurias Allah تعالى  neigia turintis. Tai yra muhādah (nusisukimo) nuo Aukščiausiojo Allah būdas, mu’ānidah (neigimo) ir mušākah (nuklydimo) nuo Allah تعالى pasekmė.

Šaltinis: Santrauka padaryta iš Šeicho Sālih Ibn Fauzān al-Fauzān knygos Kitābut-Tauchyd (psl. 8-10). 

No comments:

Post a Comment